Iran

Iran (2017)

Iran is een land van dromen. In deze dromen heet Iran ook anders. Perzië. En Perzië staat voor een heroïsch rijk met een turbulente geschiedenis. In 1935 werd Iran gesticht, maar de collectieve identiteit leunt zwaar op de lange geschiedenis.

Namen van steden kunnen dromen opwekken en Iran is in dit opzicht goed bedeeld. Persepolis, Isfahan, Teheran, Kashan en Shiraz zijn namen uit Oosterse vertellingen die beelden oproepen van weelderige tuinen, prachtige paleizen, schitterende waterpartijen en de mooiste moskeeën.

Nog steeds bestaat dit Iran. Tijdens deze reis komen de historici en romantici volledig aan hun trekken. Maar we zien ook het hedendaagse Iran. Met veel hoog opgeleide, jonge mensen die zwaar gefrustreerd zijn over de dubbele levens die zij door het harde Islamitische regime worden gedwongen te leven. Wij zien slechts een klein deel van de beperkingen die de inwoners van Iran iedere dag ervaren. De kledingvoorschriften zijn streng. Wij moeten altijd (behalve op de eigen hotelkamer) bedekt gaan met een sluier, een broek of legging en een tuniek tot ruim over onze billen. De armen moeten minstens drie kwart lang zijn. Alcohol is uiteraard verboden en al onze gangen zijn van tevoren tot in detail besproken en worden door de niet altijd even geheime politie precies in de gaten gehouden.

Ik sta mezelf toe om af en toe te vergeten dat dit een land is dat mensen onderdrukt. Ik ben op reis door de geschiedenis en mag dromen.