Leren van het verleden en van anderen

Sommige mensen hebben er moeite mee om zichzelf te laten zien. Tijdens een vergadering houden ze hun mond. Als ze iets hebben gepresteerd, laten ze anderen ermee pronken. En voor een leuke klus die ze zichtbaarder zou maken, duiken ze weg. Meestal liggen aan dit gedrag impliciete of expliciete oordelen ten grondslag. Schuilers en duikers vinden anderen algauw opschepprig en arrogant. Mensen die niet willen opvallen, hebben makkelijk een hekel aan degenen die opvallen. Natuurlijk is bescheidenheid een mooie eigenschap en in een omgeving waar iedereen tot zijn recht komt en alleen op zijn kwaliteiten wordt beoordeeld, kan je er ver mee komen. Maar helaas hebben de brutalen meestal de halve wereld en sta je dus op achterstand als je jezelf niet durft, wilt of kunt laten zien.

Als je professionele ambities hebt is er vaak maar één keuze. Laat je oordelen los en focus je op je doel. Noem het pragmatisch of opportunistisch, maar het doel heiligt de middelen. Hoe pak je het aan? Denk terug aan die keren in het verleden dat je  je wel privé of zakelijk succesvol hebt geprofileerd. Wanneer was dat? Hoe deed je dat precies en wat leverde dat op? Als je geen enkel voorbeeld kunt bedenken, focus je dan op anderen die zich vanzelfsprekend en met resultaat laten zien. Misschien zijn dit juist de mensen aan wie je je ergert. Wat doen ze precies dat ze succesvol maakt? Hoe pakken ze het aan? Hoe kleden ze zich? Wat zeggen, tegen wie, op welk moment en welke manier? Hoe reageert de omgeving hierop? En, wat kan jij hiervan leren? Oefen jezelf in het imiteren van dat gedrag. Het zal je geen windeieren leggen.