Wandelen

Iedereen heeft een andere manier van ontspannen. Voor mij zijn er twee die goed werken. Eén is het zoeken van afleiding. Wegduiken in een andere wereld die de rest doet vergeten. Een goed boek, een mooie film of een aflevering van een fraaie televisieserie zijn hier voorbeelden van. Een andere manier is het maken van een wandeling.

Zelfs al een korte wandeling kan een ontspannend effect hebben. Ik weet niets van biologie en ken ook de mysterieuze werking niet van stofjes die ten gevolge van een chemische reactie de positieve denkrichting van je hersens stimuleren, maar het werk wel. Het werkt zo goed dat ik er veel voor over heb om een mooie wandeling te maken. Het is natuurlijk prachtig om de parken, duinen en het strand bij Den Haag te verkennen, maar er gaat niets boven een lange wandeling buiten de Randstad. Daar waar je geen snelwegen hoort, weinig mensen tegenkomt en uren kunt lopen zonder zelfs een huis te zien. Je kunt lopen met een GPS of je laten inspireren door een wandeling van één van de talloze sites. Als je van ongerepte natuur en onverharde paden houdt, is www.mooisteroutes.nl één van de beste sites die er is. Tientallen vrijwilligers maken de tochten en houden ze heel precies bij. Je kunt een route downloaden in tekst, als kaart en als GPS-wandeling. Je kunt dan alleen of met vrienden gaan lopen. Een variant is om met een klein groepje medewandelaars af te spreken in een wandelpool. De afgelopen jaren heb ik er tientallen gedaan. Het heeft mijn leven veranderd. Buiten bewegen met anderen die dat minstens zo fijn vinden, geeft een heerlijk gevoel van verbinding en een leeg hoofd.