Ontspannen op eenvoudige wijze: Mini-Meditatie

Zelfhulpboeken zijn populair. We tobben wat af. Hoe ga ik om met mijn autoritaire baas? Hoe geef ik iedereen in mijn omgeving voldoende aandacht? Hoe realiseer ik mijn ambities zonder dat ik een privéleven op hoef te geven? En, als resultaat van al die vragen, hoe ontspan ik? Over het loslaten van verlangens, wensen en ambities zijn boeken volgeschreven. Het zou mooi zijn als het ons gaat lukken na een lang leven van training en mediteren, maar er zijn gelukkig ook eenvoudiger en praktischer interventies.

Twee waarschuwingen vooraf: eén: Dit is een manier van omgaan met de werkelijkheid. Het verandert die niet. Twee: er is discipline voor nodig. Discipline  maakt vrij. Ook in dit geval. Probeer het uit. Op het moment dat je spanning voelt opkomen neem je een korte time out. Op het moment dat je een droge keel krijgt, pijn in je maag, rode vlekken in je nek of een andere variant, ga of blijf zitten met beide voeten op de grond. Adem een paar seconden in, houd je adem een paar seconden vast, adem een paar seconden uit en houd je adem een paar seconden vast. Een kind kan de was doen. Probeer zo diep mogelijk te ademen. Naar je buik of onder je navel. Zo kom je uit je hoofd in je lichaam waardoor gevoelens als boosheid, paniek, nervositeit verminderen of verdwijnen. Klinkt het zweverig? Probeer het uit. Het kost je niet meer dan 16 seconden. Je kunt deze oefening ook preventief inzetten. Bijvoorbeeld voordat je de ruimte instapt waar je een lezing moet houden of een sollicitatiegesprek moet voeren. Veel plezier met deze mini-meditatie.